GroenLinks over de Lutkemeer in 2006

Dit schreef GroenLinks in 2006 over de Lutkemeer. Opmerkelijk, vooral deze passage:

“De Lutkemeerpolder ligt aan de Groene As, de ecologische zone tussen Amstelland en Spaarnwoude. Deze is in de jaren negentig veel te smal aangelegd ter hoogte van het eerste deel van de Aker. Nu de vestiging van bedrijven van de baan lijkt, ligt het voor de hand het groene karakter van de mooie Lutkemeer met zijn monumentale boerderijen juist te versterken.”

GroenLinks, toon moed en keer terug naar dit wijze standpunt dat jullie slechts enkele jaren geleden nog innamen! Dat zal jullie bij de komende verkiezingen geen windeieren leggen, want ‘de stille meerderheid’ in Osdorp wil de Lutkemeer GROEN houden.

De toekomst van de Lutkemeer
Februari 2006

Een belangrijk thema is zonder meer de inrichting van de Lutkemeer. In de jaren negentig is de keuze gemaakt om een deel van het gebied te bestemmen als bedrijventerrein. In de praktijk blijkt echter dat bedrijven zich daar niet willen vestigen en de voorkeur geven aan de Haarlemmermeer. Dat betekent dat er nieuwe kansen voor het gebied ontstaan. Al enige tijd geleden heeft het huidige dagelijks bestuur de partijen verzocht een onderzoek naar de mogelijkheden voor woningbouw te mogen uitvoeren.

Recent heeft de voorzitter van het dagelijks bestuur van de deelraad uitgesproken dat er wat hem betreft ‘enige duizenden woningen’ gebouwd kunnen worden. Dat doet denken aan de jaren zeventig toen er in het college van B en W van Amsterdam ideeën leefden om tussen de 9000 en 11500 woningen in de Lutkemeer en de Bovenpolder te bouwen. Wat ons betreft is de bouw van duizenden woningen geen optie.

Ook de PvdA wil, zoals we in de Westerpost van 11 januari konden lezen, geen woningbouw in de Lutkemeer. Zij hanteren daarbij als argument dat woningbouw daar in strijd zou zijn met de stedenbouwkundige opzet van de tuinsteden. Uit de mond van de PvdA klinkt dat argument niet erg reëel omdat de stedenbouwkundige opzet van de tuinsteden al in de jaren negentig met de bouw van de Aker is losgelaten. Juist de PvdA was daarvan de trekker!

Wat de PvdA wel wil is de Markthallen verplaatsen naar de Lutkemeer. Is men soms door de stedelijke fractie teruggefloten? Nu zijn wij de laatsten die zullen beweren dat de Markthallen op dit moment gelukkig gesitueerd zijn, maar er zijn locaties die zich beter voor vestiging lenen. De hallen kunnen bijvoorbeeld prima in het Westelijk Havengebied worden gevestigd.

De Lutkemeerpolder ligt aan de Groene As, de ecologische zone tussen Amstelland en Spaarnwoude. Deze is in de jaren negentig veel te smal aangelegd ter hoogte van het eerste deel van de Aker. Nu de vestiging van bedrijven van de baan lijkt, ligt het voor de hand het groene karakter van de mooie Lutkemeer met zijn monumentale boerderijen juist te versterken. In de hoek bij Westgaarde is er ruimte voor een aantal woningen, waarvoor lijn 1 kan worden doorgetrokken. Kortom: wat ons betreft ligt de toekomst van de Lutkemeer in een zo groen mogelijke inrichting, gekoppeld aan vormen van – kleinschalige – recreatie en een bescheiden woningbouw programma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: