Opbrengst van groen

Van http://www.groenendestad.nl:

“Het belang van groen wordt door iedereen onderschreven. Toch blijkt het niet eenvoudig om groenstructuren te realiseren. Eén van de redenen is dat het lastig is om financiering te vinden . Dat komt omdat groen tot nu toe teveel als een kostenpost is gezien en te weinig als iets dat geld oplevert. Zoals een hogere waarde van huizen, minder kosten aan gezondheidszorg en minder onnodige ‘inhaalinvestering’ door sociale problematiek in wijken.

Voor het kwantificeren van de opbrengst van groen zijn verschillende instrumenten ontwikkeld. Bijvoorbeeld de FEBO-methodiek, waarbij marktpartijen bijdragen aan het beheer en onderhoud van gemeenschappelijk groen in de omgeving omdat dit voordelen oplevert voor de bedrijfsvoering. Of de Landschapsveiling, waarbij het landschapsbeeld wordt verkocht en de eigenaar krijgt financiële ondersteuning krijgt om het landschap te behouden en beheren. Dan is er nog de MKBA, een inschatting van de opbrengsten op basis van een maatschappelijke kosten-baten analyse. Allemaal manieren om meer grip te krijgen op de opbrengsten van groen.
Andere financiële mogelijkheden om een groene omgeving te ontwikkelen liggen op het vlak van samenwerking en functiemenging. Andere sectoren kunnen bijdragen aan groen als bijdraagt aan eigen doelen. Ook andere overheden kunnen baat hebben bij een groene inrichting van openbare ruimte bijvoorbeeld het waterschap als er een combinatie met water (waterschap). Gezamenlijke aanpak bied kansen voor gezamenlijke financiering.

Ook maatschappelijke organisaties en particulieren hebben voordeel bij de ontwikkeling van groenstructuur in de openbare ruimte waarbij woningcorporaties, projectontwikkelaars, parkmanagement bedrijventerreinen, etc. belangrijke partijen zijn. Maar ook kleine particuliere initiatieven kunnen een goede impuls geven aan het openbaar groen, waar de gemeente bij aan kan sluiten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s