Brief van Stadsdeel Osdorp aan iedereen die De Boterbloem wil behouden: vergeet het maar jongens!

Vandaag ontving iedereen die geprotesteerd heeft tegen de komst van een bedrijventerrein op Lutkemeer III een brief van het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Osdorp.

De toon van deze brief is die van een wijze, geduldige ouder tegen een irrationeel opstandig kind. In kalme bewoordingen wordt ons uit de doeken gedaan waarom het DB van Osdorp vindt dat het bedrijventerrein er moet komen. En passant krijgen we nog wat wijze levenslessen mee van het DB, zoals:

“Elke economische crisis gaat voorbij waarna er andere tijden aanbreken.”

In deze brief, waarin de bekende (en allen reeds vaak door het actiecomité ontkrachte) argumenten (niet terug te draaien besluiten, Schipholgebonden bedrijven, werkgelegenheid e.d.) weer worden herhaald, staat nu ook iets nieuws: een verwijzing naar een officieel rapport, waarmee het stadsdeel wil aantonen dat er wel degelijk een noodzaak is om Lutkemeer III NU te gaan ontwikkelen. Uit hun brief:

“Regionaal is er een grote behoefte aan bedrijventerreinen (Monitor Plabeka 2008), al spreken sommige argumenten in een economische crisis dat ook tegen.”

Het DB van het stadsdeel baseert de dubieuze uitspraak “regionaal is er grote behoefte aan bedrijventerreinen” dus op het rapport  Monitor Plabeka 2008.

Wie deze Monitor goed leest, ziet echter dat daarin nergens sprake is van een “grote behoefte”.
Er wordt wel veel in deze monitor gesproken over herstructurering van bestaande bedrijventerreinen, en er wordt een onderzoek naar leegstand van bedrijventerreinen in de regio aangekondigd. Nergens staat iets in deze Monitor dat de uitspraak: “Regionaal is er grote behoefte aan bedrijventerreinen” rechtvaardigt.

Wel staat er dat : de uitgifte van “droge bedrijventerreinen onder het vraagscenario ligt” (waar dat vraagscenario op gebaseerd is, wordt niet gespecificeerd. Het lijkt, gezien de enorme leegstand van bedrijventerreinen in de regio, een fictieve aanname uit het verleden te betreffen), maar hieruit wordt wel door het rapport geconcludeerd dat een “fasering van de planvoorraad” mogelijk is. In gewone mensentaal betekent dit zoiets als “uitstel aanleg nieuwe bedrijventerreinen”. Door de overheid worden volgend jaar nieuwe behoefteramingen gedaan, aldus de inleiding van het rapport. Het vraagscenario zal dan wel bijgesteld worden.

Het rapport concludeert dat alleen in de regio’s IJmond-Haarlem en Zaanstreek-Waterland “tekorten” aan bedrijventerreinen zouden kunnen gaan ontstaan.

Als er aan de rand van Osdorp sprake zou zijn van een tekort, dan zouden zich ondertussen wel meer bedrijven hebben aangemeld voor Lutkemeer I….

Kortom, het DB is wederom bezig met het foutief presenteren van gegevens om het plan voor het bedrijventerrein er doorheen te drukken.

De Plabeka Monitor is te downloaden via http://www.metropoolregioamsterdam.nl/20090206PlabekaMonitor.html

Eén gedachte over “Brief van Stadsdeel Osdorp aan iedereen die De Boterbloem wil behouden: vergeet het maar jongens!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: