Mail aan burgemeester Cohen van het actiecomité

Geachte heer Cohen,

Samen met Trijntje Hoogendam, boerin van De Boterbloem, was ik aanwezig bij uw borrel voor alle genomineerde Amsterdammers van het Jaar. Helaas lukte het me toen niet om u te spreken inzake De Boterbloem. Daarom stuur ik u nu even een mailtje.
Ik vraag u, uw invloed aan te wenden om aan de wens van duizenden Amsterdammers te voldoen: de Boterbloem te behouden in een groene Lutkemeerpolder.
12.000 Amsterdammers hebben inmiddels laten weten deze polder groen te willen houden. Een nieuw bedrijventerrein is overbodig in Amsterdam, aangezien meer dan 700.000 vierkante meter bedrijfspanden leegstaat. Een stukje authentiek polderlandschap aan de rand van Osdorp behouden daarentegen levert de bewoners van Amsterdam-West, volgens recent onderzoek naar het belang van groen in woonwijken, veel meer op.
De kostenbesparing voor de samenleving van behoud van De Boterbloem kan met berekenmodellen als de MKBA in geld worden uitgedrukt; dan kan worden afgewogen wat maatschappelijk gezien meer oplevert, het zoveelste bedrijventerrein (leegstand gegarandeerd) of een goedlopende biologische zorgboerderij in een groene polder. Een dergelijke analyse is door het stadsdeel nooit uitgevoerd. Er zijn geen deugdelijke, met cijfers onderbouwde argumenten waaruit het maatschappelijk nut van een nieuw bedrijventerrein blijkt.
Morgen wordt in de stadsdeelraad van Osdorp een burgerinitiatief behandeld, waarin enkele honderden inwoners van Osdorp aan de raadsleden vragen het bestemmingsplan van de Lutkemeer te wijzigen naar biologische landbouw. De PdvA fractie aldaar heeft echter al op voorhand aangekondigd het geplande bedrijventerrein door te willen zetten. Daarom hebben zij het ondertekenen van het contract met de projectontwikkelaar geagendeerd (in een geheime sessie) meteen na het bespreken van het burgerinitiatief.
Prominent PvdA lid Arnold Heertje heeft zich aan de zijde van De Boterbloem geschaard, en wil dat de PvdA inzake de Lutkemeer van koers verandert. Hij vindt het schandalig zoals de PvdA in Osdorp zich in deze opstelt. De raadsleden in Osdorp verwijzen naar de Centrale Stad als eindverantwoordelijke voor de Lutkemeer.
Daarom vraag ik u in te grijpen en er bij uw partijgenoten in Osdorp op aan te dringen dat zolang de noodzaak van een nieuw bedrijventerrein zeker in het huidige economische klimaat niet aan te tonen is, De Boterbloem – in elke geval voorlopig – moet kunnen voortbestaan in de Lutkemeer.

Hoogachtend,

Actiecomité Red de Boterbloem

5 gedachten over “Mail aan burgemeester Cohen van het actiecomité”

 1. Beste Frank, hartelijk dank voor je bemoedigende woorden. Ik ben het helemaal met je eens en daarom blijven wij ons voor De Boterbloem inzetten. Groene zones rond stedelijke woonwijken zijn van vitaal belang voor de bewoners, zeker voor hen die niet het geld hebben om uitstapjes buiten de stad te maken.

 2. Dit gaat er over dat het rijk dus een hoop centjes beschikbaar stelt voor meer groen om de stad omdat ze dat landelijk van groot belang vinden. Dan moet Osdorp dat niet tegenwerken door groen om zeep te helpen. Dan is het water naar de zee dragen… Zie hier: http://www.degroenestad.nl/cgi-bin/neosense.exe/showpage?value=126

  Ander citaat, van http://www.agro.nl: “Agenda voor een Vitaal Platteland”
  GIOS (Groen in en om de stad) is een onderdeel van het Grote Stedenbeleid en heeft als doel de hoeveelheid en de kwaliteit van het groen in en om de stad te vergroten en te verbeteren.
  Er is de afgelopen decennia veel groen uit de stad verdwenen. Sportvelden en volkstuincomplexen zijn naar de randen verplaatst, nieuwe wijken hebben door de hoge grondprijzen een hoge woningdichtheid en weinig groen. Ook rondom de steden bestaat een enorm tekort aan groen. Het nog aanwezige groen voldoet vaak niet meer aan de wensen van de gebruikers.
  Het Rijk wil deze ontwikkelingen tegen gaan. Daarom wordt aandacht besteed aan het groen in en om de stad in de Nota Ruimte en in de Agenda Vitaal Platteland.

  Deze site gaat helemaal over (het belang van) groen in en om de stad. Daar hebben de ambtenaren zelfs al een afkorting voor bedacht: GIOS 🙂
  http://www.degroenestad.nl/cgi-bin/neosense.exe/showpage?value=83

 3. Succes morgen in de raad! Hopelijk gaat het verstand zegevieren. Het is toch te idioot voor woorden, dat men hier weer een blokkendoosbedrijventerrein zou willen, waarmee het laatste lapje groen in deze hoek van de stad om zeep gaat, terwijl tegelijkertijd rijksbeleid streeft naar (aanleg van) groene zones dichtbij steden opdat de stedeling dichtbij huis van groen moet kunnen genieten… Zodat je niet eerst een uur met de auto op pad hoeft om je kinderen te laten zien hoe een koe er in het echt uit ziet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: