Telegraaf plaatst paginagroot bericht over De Boterbloem

IMG_0014

Hieronder de tekst van het artikel van de Telegraaf:

Hond Floortje loopt vrolijk kwispelend rond, maar hij is de enige bezoeker van De Boterbloem die niet doorheeft welk onheil haar te wachten staat. De zorgboerderij aan de rand van Osdorp wordt namelijk in haar voortbestaan bedreigd. De gemeente heeft andere plannen met de veertien hectare grond en wil er het bedrijventerrein Lutkemeer III vestigen.

Vrienden Rob Thoolen en Eugène Mathijssen laten dagelijks samen hun honden Floortje en Runes uit. „Met zeven minuten beland ik van een stadlandschap in de Aker in een polderlandschap met vossen, bosuilen en buizerds. Kievieten en kluten broeden in het gebied. Waar vind je dat nog zo docht bij Amsterdam!”, stelt Eugène. Noodgedwongen vormen ze nu samen met Suzanne Kooij het actie-comite Red de Boterbloem waarvoor al 12.000 handtekeningen zijn opgehaald.
Vanwege de geluidshinder van Schiphol wil de gemeente in het gebied een bedrijventerrein vestigen onder de noemers Lutkemeer I en III. Lutkemeer I is volop in ontwikkeling. Volgens de actievoerder is daar voor nog maar eenderde van de bedrijfspanden huurders gevonden. ‘Bedrijven willen maar niet komen’, schreef verantwoordelijk stadsdeelwethouder Baâdoud al in 2006 op de website – en toen was er nog geen economische crisis. „De gemeente leurt al sinds 2003 met de panden”, stelt Rob. Eugène vult aan: „De gemeente kan toch ook wachten met bouwen van Lutkemeer III tot Lutkemeer I volzit? En dan nog: als er geen belangstelling is voor I, waarom zou er wel belangstelling zijn voor III?”
Trijntje Hoogendam, (1954), eigenaresse van de ecologische zorgboerderij, groeide als kind op aan de boerderij op de Lutkemeerweg 262. „Mijn opa en oma boerden hier”, vertelt ze terwijl we door de peren- en appelboomgaard uit 1870 wandelen „Toen zij stopten, nam mijn vader de zaak over. Nee, hij was geen biologische boer zoals ik. Ik weet nog dat hij zei: ‘DTT, dat is fantastisch spul!’ Later kwam hij daar overigens op terug. Dan moesten iedereen maar wat eerder opstaan om te wieden.”
Wieden gebeurt nog steeds, net alsschoffelen, zaaien en oogsten. Door gemiddeld twintig clienten met een psychiatrische, criminele of een verslavingsachtergrond die sinds 2004 op de Boterbloem, het enige ecologische tuin- en akkerbedrijf in Amsterdam, een dagbesteding hebben. Trijntje: „Toen ik in 1996 de boerderij van mijn vader overnam, was de eerste zorgbehoevende vrijwilliger een dik iemand met een drankprobleem. Ik heb hem bruin en slank gekregen. Van de drank is hij zelf afgeraakt.”
Een van de langszittende vrijwilligers is Florin Cojocaru: „Via een project van verslaafde daklozen ben ik drie jaar geleden hier terecht gekomen”, vertelt hij. „Inmiddels heb ik een huurhuisje en rook ik nog maar zes joints per dag. Ik heb geen favoriete bezigheid. Als ik maar buiten ben, vind ik het goed. Er is geen betere plek dan hier.”
Bijkomend probleem voor het voortbestaan van de Boterbloem is de juridische status van de grond. Om haar broer te helpen aan een vergunning voor zijn houtbedrijf achter de zorgboerderij, stemde Trijntje zes jaar geleden in met een regeling waarbij de pachtconstructie omgezet werd in een bruikleenovereenkomst. „Mijn positie was sterker geweest als ik nog een pachtovereenkomst had gehad. Een bruikleenovereenkomst kun je zonder problemen opzeggen”, zegt ze Trijntje terwijl ze Duizendschoon plukt. „Dit noemen ze wel snijbloemen voor de boeren. Lekker sterk.”
Even later komt rapper Lange Frans komt met zijn tien maanden oude zoontje Willem binnen in het winkel-gedeelte waar biologische producten worden verkocht. Hij koopt wat groente. Dat doet hij wel vaker. Maar voor hoe lang nog? Voor 1 november 2009 moet de Boterbloem weg, als het aan de gemeente ligt. Het actiecomité legt zich er niet bij neer: afgelopen dinsdag hebben ze schriftelijke vragen aan het stadsdeel gesteld. Ook Trijntje blijft strijdbaar. „De rechter heeft gezegd dat ik mijn democratisch recht om mijn boerenbedrijf te verdedigen mag blijven uitvoeren. Dus dat doe ik dan ook.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: