Bericht van boer en boerin Erik en Trijntje aan alle Vrienden van de Boterbloem

Amsterdam, 6 februari 2011

Beste Donateurs en vrienden van de Boterbloem,

De eerste maand van 2011 zit er al weer op. Hoewel het nu stormt hopen we op een goed jaar en dat wensen wij jullie ook toe.

Het is nu wachten op het moment dat we kunnen gaan zaaien en planten. De akkers waren laat klaar door de late oogst van de maïs en de daardoor ontstane schade. Daarom is het merendeel van de aarde gespit en niet geploegd.

Dit jaar gaan we weer zomertarwe zaaien en natuurlijk Lucerneklaver, en de frieslander aardappels ook.

Zoals altijd krijgen we op zaterdag vers biologisch brood van Ahaus.

Als aanvulling daarop bekijken we de mogelijkheden om 1x per week zelf brood af te bakken. Dat wordt waarschijnlijk op woensdag, maar als het zover is krijgen jullie bericht.

De samenwerking met de Ridammerhoeve gaat gewoon door. Zij nemen onze lucerne en stro af en wij van hen runder- en varkensvlees.

We gaan ervoor zorgen dat het aanbod van vlees constant en divers is.

De provincie Noord-Holland is begonnen vraag en aanbod bij elkaar te brengen als het gaat om beschikbare akkerbouwgrond. Wij hebben ons aangemeld voor 15 tot 40 hectare, bovenop het bestaande areaal van de Boterbloem. Een enorme uitdaging want de aangeboden percelen zijn gangbaar. Dat betekent omschakelen naar biologisch. Mooier werk bestaat niet.

Dat brengt ons meteen bij het stadsdeel. Zij lieten ons weten dat er in Noord-Holland geen grond beschikbaar zou zijn. Dus wel.

Met dat in het achterhoofd denken we aan oktober 2011. Dan loopt de bruikleenovereenkomst af en moet gekeken worden of verlenging mogelijk is. De uitgifte van bouwpercelen loopt slecht, schipholgebonden is als voorwaarde geschrapt, maar heeft geen tastbaar resultaat laten zien. Dan zou je denken dat verlenging geen probleem zou zijn. Maar dat is niet zeker. Het actiecomité is al weer bezig met haar voorbereidend werk en samen met hen houden wij alles scherp in de gaten.We blijven samen vechten tegen de verloedering en sloop van een uniek gebied aan de rand van Amsterdam!

Gisteren hebben we de eerste kieviten gezien. Zij beginnen aan hun seizoen. Wij ook. De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht komt weer voor een repetitieweekend, we gaan Michiel Rietveld (oud directeur BD Vereniging) uitnodigen om een of meerdere lezingen te houden, Ka en To geven in mei weer een aantal voorstellingen(www.mantaan.nl) en Willemijn Harmsen gaat weer een mozaïekcursus geven.

Eén gedachte over “Bericht van boer en boerin Erik en Trijntje aan alle Vrienden van de Boterbloem”

 1. Ha ‘Boter en bloem’ boeren,

  Het Paroolartikel van een halve pagina van vandaag – zaterdag 9 juli 2011 – geeft aan dat er hoop is voor een fantastische toekomst van Biologische Boerderij de Boterbloem. Mooi.

  Bestuurders van de stadsdeelraad menen nog steeds dat het volbouwen van de laatste stroken groen in de stad met bedrijfshallen ten goede komt aan de werkloosheid en dus(?) aan het welzijn van haar bewoners. En dit terwijl er eindeloos veel bedrijfsgebouwen leeg staan. Tegelijk wordt in het Paroolartikel gemeld dat de Boterbloem elders in de buurt weer opnieuw mag beginnen.
  Over duurzaamheid gespoken… . groen platwalsen voor overbodige bedrijfshallen en elders de boel weer plat walsen voor groen… . En ondertussen lege bedrijfshallen verwaarlozen, waardoor hele buurten verpauperen.

  Werkgelegenheid creeeren deze acties inderdaad. Daarin geef ik de incompetente bestuurders gelijk. Voor hen blijft het simpel: bestuurders vinden dat ze moeten scoren, door acties, door initiatieven, zelfs al zijn die volstrekt zinloos of geldverspillend en natuurverslindend. Blijkbaar voedt dit hun ego, hun machtswellust en meer.
  Jammer dat dit een chronische ziekte is die onder alle bestuurders heerst, zowel onder links als rechts, zowel onder groot als klein (landelijke politiek of stadsdeel=dorpspolitiek).

  Verder meldt het artikel. De Boterbloem dient een levensvatbaar bedrijfsplan te overleggen aan deze ten dode opgeschreven stadsdeel politici.
  Ik stel voor dat de Boterbloem contact opneemt met Schiphol. Zij zouden hun milieuvriendelijke activiteiten (oa. middels het uitstrooien van half- of onverbrande kerosine boven de Randstad) kunnen compenseren door hier de natuur enigzinds te helpen. Het zal hun schuldgevoel kunnen afkopen, als is dat natuurlijk niet de bedoeling. Evenmin is het de bedoeling dat ze met hun vliegpenningen invloed gaan uitoefenen op de manier waarop onafhankelijke bedrijven als de Boterbloem opereren. Ofwel, de financiele giften zouden dienen te geschieden als een soort anonieme giften en niet om hun macht uit te breiden of zich in deze onafhankelijke bedrijven in te kopen.

  Een andere optie voor financiele steun aan de Boterbloem is die bedrijven aan te spreken die nu in verre Amazone landen bosgrond kopen om de milieuschuldbewuste vliegtuigpassagier zijn schuldgevoel af te kopen. Het lijkt erop dat deze particuliere bedrijven als ‘Trees for Travel’ de compensatiebossen liefst zo ver mogelijk van ons vandaan opkopen, zodat wij niet in de gaten hebben als ze zouden sjoemelen met onze schuldpenningen. Bijvoorbeeld door de grond te kopen die weliswaar formeel van niemand is, maar al eeuwen aan de locale bosindianen toebehoord.
  Waarom niet een bos of een stuk weidegrond ter compenstatie kopen vlak bij Schiphol? Bijvoorbeeld in de Lutkemeerpolder, de Boterbloem dus? Reizigers kunnen dan direkt na het opstijgen zien hoe hun afgekochte schuldgevoel welig groen groeit in de polder.

  Succes, Will B., Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: