Update stand van zaken Boterbloem

Trouw 1

In september berichtten wij u over de zorgelijke situatie van ecologische zorgboerderij De Boterbloem. Dit naar aanleiding van de opzegging van de bruikleenovereenkomst voor de akkers per 1 november 2017 door SADC. De situatie is inmiddels zeer acuut en vraagt per direct uw aandacht.

Wat is er de afgelopen weken gebeurd?
Inmiddels is de termijn verstreken en dreigt SADC met een ontruiming zonder dat er enig reëel alternatief is geboden. Na een gesprek waarin een onrealistisch aanbod werd gedaan (slechts 2 ha. grond voor een half jaar, geen zicht op langer gebruik en geen oplossing voor een overbruggingsperiode) is er niets meer vernomen van SADC. Ook de door hen gedane toezeggingen zijn niet nagekomen.

Tegelijkertijd heeft de gemeente Amsterdam de boerderij benaderd om te praten over het hernieuwen van de afspraken over gebruik van het erf. Dit naar aanleiding van mogelijke functiewijzigingen. Deze gesprekken zijn tijdelijk stopgezet in afwachting van de ontwikkelingen. In dit gesprek heeft de gemeente wel laten weten niet voornemens te zijn de boerderij of het erf te ontruimen.

Boterbloem moet nu 14 december weg, ook huis en erf moeten ontruimd worden
Op vrijdag 30 november heeft SADC een brief gestuurd waarin zij ten laatste malen vorderen dat de akkers uiterlijk 14/12 leeg opgeleverd dienen te worden. Daarnaast vorderen ze ontruiming van het erf en de boerderij indien er geen overeenstemming komt. Dit gaat lijnrecht in tegen de afspraken die gemaakt zijn met de Gemeente Amsterdam. Daarnaast zijn met alle omliggende percelen en hun gebruikers nieuwe afspraken gemaakt over het gebruik van het land voor de komende periode. Alleen voor de Boterbloem geldt een ontruimingsplicht.

Geen noodzaak voor nieuw bedrijventerrein in prachtige Lutkemeerpolder
Actiecomité ‘Red de Boterbloem’ maakt ernstig bezwaar tegen deze gang van zaken. Met deze opzegging worden harde toezeggingen genegeerd, die zowel door het Dagelijks Bestuur en de Stadsdeelraad van Osdorp als Nieuw-West zijn gedaan. Bovendien is een opzegtermijn van 3 maanden – op zijn zachtst gezegd – niet alleen absurd, maar roept ook twijfel op of hier wel wordt voldaan aan het beginsel van behoorlijk bestuur. Nu alleen de Boterbloem de wacht wordt aangezegd (en de andere gebruikers van land in de Lutkemeer niet) is er sprake van rechtsongelijkheid.

Tenslotte heeft het actiecomité ernstige twijfels aan de noodzaak om de grond van Fase II nu al bouwrijp te maken voor een nieuw bedrijventerrein nu er in de directe omgeving vele bouwlocaties zijn en er tot 2030 een overschot is aan ontwikkellocaties, getuige de recente rapportage Plabeka.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s