Open Lucht Cinema in boomgaard De Boterbloem

Thomas Reid

Op zaterdag 21 juli om 21.15 uur organiseert ecologische zorgboerderij De Boterbloem een Open Lucht Cinema. Tussen de oude fruitbomen in de boomgaard wordt de dramatische documentaire ‘The lonely battle of Thomas Reid’ vertoond. De entree is een donatie voor de juridische kosten die gemaakt moeten worden om De Boterbloem in de Lutkemeerpolder te behouden.

Computerchip-gigant

De film ging eind 2017 in première tijdens het IDFA. Het is bovendien een hele toepasselijke film, omdat de hoofpersoon een boer uit Ierland is die vecht voor het behoud van zijn land. Dezelfde strijd die Trijntje en Erik van De Boterbloem nu ook al zo’n tien jaar voeren. De boer in de film verzet zich fel tegen computerchip-gigant Intel. De fabriek wil uitbreiden en heeft daarvoor het oog laten vallen op het naastgelegen land van boer Reid.

Uniek

Reid laat zich echter niet zo gemakkelijk uitkopen. Regisseur Ward volgt de boer, de rechtszaken en gesprekken met vertegenwoordigers van Intel. Uniek is, dat de regisseur de film gratis beschikbaar heeft gesteld aan De Boterbloem. Er wordt alles aan gedaan om een versie met Nederlandse ondertitels te bemachtigen. De voorstelling begint om 21.00 uur. De bar is open vanaf 20.00 uur. Dus kom gerust eerder langs om onder genot van een drankje te genieten van het prachtige uitzicht over de historische Lutkemeerpolder. Nu het nog kan! Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de boerderij.

Projectontwikkelaar SADC

Er is voor deze indringende film gekozen, omdat er duidelijke parallellen aanwezig zijn tussen boer Reid en De Boterbloem. Boerin Trijntje voert al meer dan tien jaar een verbeten strijd tegen projectontwikkelaar SADC, dat eigendom is van de gemeente Amsterdam, gemeente Haarlemmermeer, Schiphol en Provincie Noord-Holland. Ondanks keiharde toezeggingen en beloften dat eerste fase één vol moet zitten, wil SADC dit jaar nog de landerijen van De Boterbloem bouwrijp maken. Daarmee verdwijnt niet alleen een unieke boerderij, maar ook één van de prachtigste polders van Amsterdam. Geheel onnodig, omdat er nog voldoende kavels beschikbaar zijn op de eerste fase van het bedrijventerrein.

Maatschappelijke waarde

De Boterbloem put nog hoop uit de motie die op 14 maart j.l. unaniem door de gemeenteraad van Amsterdam is aangenomen. In de motie stelt de voltallige gemeenteraad dat behoud van De Boterbloem en haar akkers belangrijk is voor de stad. Belangrijk vanwege de maatschappelijke waarde, de historische kavels en biologisch gecertificeerde grond. Het is nu afwachten wat de nieuwe gemeenteraad met deze motie gaat doen. De SADC heeft in ieder geval aangekondigd binnenkort plannen in te dienen, die alsnog leiden tot het verdwijnen van de akkers van De Boterbloem.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s