Over het actiecomité Red de Boterbloem

Ecologische boerderij de Boterbloem ligt prachtig in de Lutkemeerpolder aan de rand van Amsterdam, bij Osdorp. Op de uitgestrekte akkerlanden nestelen kivieten. Het is cultuurhistorisch erfgoed van grote waarde. Er wordt biologisch verbouwd, en er vinden een aantal psychiatrische patiënten en andere kwetsbare mensen dagbesteding. Stadsdeel Osdorp wil op deze unieke plek een bedrijventerrein neerzetten en vindt dat De Boterbloem weg moet.

Doordat de boerin, Trijntje Hoogendam, genomineerd was als Amsterdammer van het Jaar 2008, kreeg De Boterbloem veel media-aandacht. Een groep verontruste bewoners van Amsterdam Nieuw-West wil helpen De Boterbloem voor Amsterdam te behouden en heeft een actiecomité opgericht.
Intussen hebben op http://deboterbloem.petities.nl al meer dan 2000 mensen de petitie ‘Red de Boterbloem’ getekend. Er zijn ook al meer dan 13.000 handtekeningen op papieren handtekeningenlijsten gezet.
De lokale en landelijke pers heeft al heel veel aandacht aan de actie besteed. In het nieuws van AT5 van 12 februari was een item over deze reddingsactie te zien. Het radioprogramma Vroege Vogels besteedde aandacht aan de actie op 22 februari, en ook het AD schreef over De Boterbloem. Ook Metro en Llink in Natura besteedden uitgebreid aandacht aan De Boterbloem, evenals Spits, Metro, Parool en Telegraaf.
Het is duidelijk dat de bewoners van Amsterdam willen dat De Boterbloem blijft. Maar ook van ver daarbuiten komen de mensen vandaan die hun handtekening hebben gezet. In deze tijd een bedrijventerrein willen vestigen op het land van een goedlopende biologische boerderij, dat vinden mensen van allerlei achtergronden een weerzinwekkend, absurd en ontoelaatbaar idee.
Een burgerinitiatief werd mei 2009 ingediend, waarin Stadsdeel Osdorp wordt gevraagd de bestemming van de Lutkemeer te wijzigen zodat de boerderij kan blijven.Op 2 juni heeft de raad van Osdorp vergaderd over het burgerinitiatief. De uitkomst was, dat De Boterbloem nog twee jaar op de huidige plek mag blijven en dat daarna verder wordt gekeken. Ook zal de gemeente medewerking verlenen aan de verhuizing naar een alternatieve locatie, mocht dit aan de orde zijn.

De strijd is nog niet gestreden. De gemeente heeft intussen via schimmige achterkamertjespolitiek het gehele gebied Lutkemeer III voor 20 miljoen euro ingebracht in de projectontwikkelaar SADC. Die is nog steeds van plan een bedrijventerrein te gaan ontwikkelen op één van de laatste authentieke polders aan de rand van Amsterdam.

Iedereen kan helpen een van de laatste restjes mooi groen in dit gebied te behouden. Onderteken de petitie op http://deboterbloem.petities.nl.

Advertenties

5 Reacties op “Over het actiecomité Red de Boterbloem

 1. H. Smit

  Zonde, maar zal moeilijk te bestrijden zijn. Zet alles op goede vervangende grond en verhuiskosten.
  Succes, H. Smit

 2. Arthur Aangeenbrug

  Natuur heeft mijn inziens een waarde die door steeds minder mensen wordt erkend. Ik vind, dat er oases dienen te blijven rond de steden, die inmiddels almaar meer beton te verwerken krijgen. Voorbeelden van hoe het eens was, dat hollandse landschap en waarom wij wereldwijd bekendheid genieten!Een bedrijf als de ´Boterbloem´is levensvatbaar gebleken en dient bovendien nog meer doelen. Steden dienen in hun directe nabijheid groene bufferzones te hebben. Bufferzones, waar je zonder dat je in de auto hoeft te stappen even kunt gaan opladen. Als er desondanks een bedrijventerrein dient te komen, laat dit dan het eerste ´groene bedrijventerrein van amsterdam worden´. Groen heeft immers de toekomst, daar is men het inmiddels wereldwijd over eens. Dit is een reactie van een 57 jarige man, met een achtergrond in de biologisch/dynamische landbouw )1971 t-m 1976.

 3. Pingback: De kracht van sociale netwerken « Dorine Ruter’s weblog (NL)

 4. Pingback: Dorine Ruter over Red de Boterbloem: De kracht van sociale netwerken « Reddeboterbloem’s Blog

 5. Ik ben geïnteresseerd door alle publicaties in verband met het beheer van bedrijventerreinen (zuinig gebruik van de grond, mix van werkfuncties…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s