Aanbod bedrijventerreinen zal vraag de komende jaren ruimschoots overschrijden

Volgens vele berichten in de media kampt Noord-Holland met een overschot aan – veelal leegstaande – bedrijventerreinen. Iedereen die door onze mooie provincie reist kan deze ‘schimmel’ die ons landschap bedreigt met eigen ogen aanschouwen. Steeds meer stemmen gaan op om niet nog meer bedrijventerreinen aan te leggen. Hiertoe lanceerde destijds het toenmalig ministerie van VROM het traject ‘Mooi Nederland’.

Wanneer wordt de Amsterdamse politiek wakker en worden de rampzalige plannen voor het bebouwen van de Lutkemeer III, de mooie polder waarin Ecologische Boerderij De Boterbloem zich bevindt, afgeblazen?

 

Hieronder een stuk dat werd gepubliceerd op een Noord-Hollandse website. De teneur is duidelijk, de feiten wijzen het uit: stop de wildgroei van bedrijventerreinen!

 

Het aanbod aan bedrijventerreinen zal de komende jaren de vraag van het regionale bedrijfsleven ruimschoots overschrijden. Dat stelt de provincie Noord-Holland, er dreigt “een overcapaciteit aan plannen voor bedrijventerreinen”. De oorzaak hiervoor is dat nieuwe ramingen een lagere ruimtebehoefte laten zien dan tien jaar geleden.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de kwaliteitsmatch vraag en aanbod bedrijventerreinen Noord-Holland. Gedeputeerde Jaap Bond: “Dit is voor de provincie aanleiding om in te grijpen in de bedrijventerreinenplanning in Noord-Holland en in overleg met de regio een aantal zogenaamde zachte plannen te bevriezen.”

In Noord-Holland overtreft het geplande aanbod de ruimtevraag tot 2020. Hier is het van groot belang dat voorkomen wordt dat tegelijkertijd te veel van hetzelfde aanbod wordt gecreëerd. De terreinen in deze regio zijn vooral gericht op transport, groothandel, industrie en bouw. Terwijl een groot deel van de vraag gericht is op consumentendiensten en dienstverlening. Deze sector vraagt om meer hoogwaardige terreinen. Er moet meer aandacht komen voor fysieke omgeving en stedenbouwkundige uitstraling. Het overaanbod Noord-Holland is voor de provincie aanleiding om provinciale medewerking aan zogenaamde “zachte” plannen op voorhand te onthouden. Dit vooruitlopend op het vaststellen van de planningsopgave in de Structuurvisie.

Mooi Nederland
Nationaal is door het ministerie van VROM het traject Mooi Nederland ingezet om onder andere verrommeling van bedrijventerreinen tegen te gaan. De provincie heeft daarbij een belangrijke rol als regisseur. Regie voeren op een kwalitatief en kwantitatief goede regionale afstemming van de planning en realisatie van nieuwe bedrijventerreinen en herstructurering van bestaande bedrijventerreinen. Verder wordt ook verwacht dat er actuele behoefteramingen voor bedrijventerreinen worden opgesteld. Als een van de eerste provincies onderneemt Noord-Holland naar aanleiding van de afspraken met het rijk, actie om de vraag en het aanbod aan bedrijventerreinen goed op elkaar af te stemmen.

Bij het ontwikkelen en herstructureren van bedrijventerreinen moet verder worden gekeken dan de gemeentegrenzen. De regio en de provincie spelen samen een belangrijke rol bij het bereiken van een divers aanbod op de regionale bedrijventerreinenmarkten. Regionale afstemming is hierbij essentieel. Om uiteindelijk te kunnen komen tot evenwichtige regionale bedrijventerreinenprogrammeringen is inzicht nodig in de ruimtevraag en het (geplande) aanbod aan bedrijventerreinen.

Plaats een reactie