Geef onderaan een reactie

De Schiphol Area Development Corporation, een projectontwikkelaar die eigendom is van o.a. Gemeente Amsterdam, is van plan een einde te maken aan ecologische zorgboerderij De Boterbloem in de polders van Nieuw West. Historische akkers, groengebied, zorgproject en laatste biologische akkers van Amsterdam dreigen te verdwijnen. Weer een niet-op-winst-gericht project dat dreigt te moete wijken voor projectontwikkeling.

Noodkreet

Goed nieuws: op 14 maart 2018 heeft de Gemeenteraad van Amsterdam unaniem een motie aangenomen, waarin de raad stelt dat behoud van De Boterbloem en haar akkers belangrijk is voor de stad. Belangrijk vanwege de maatschappelijke waarde, de historische kavels en biologisch gecertificeerde grond.

Als Amsterdam en SADC hun plannen aanpassen, indikken of een beetje opschuiven, kan de boerderij blijven. Zal dit inderdaad gebeuren? De toekomst zal het uitwijzen. Wij blijven vechten voor De Boterbloem. Help ons de boerderij te behouden voor Amsterdam.


Geacht college van Amsterdam en directie van SADC,

Het nu uitrijden van zand over de biologische akkers is onomkeerbaar en onacceptabel. Wij roepen u op, alles in het werk te zetten de ontruiming door SADC op te schorten en serieus met De Boterbloem in gesprek te gaan over behoud van deze unieke Amsterdamse boerderij

—————————————————————————————————–
Vul hieronder in waarom jij van De Boterbloem houdt of vindt dat die moet blijven.

Meer weten over de situatie? Klik hier.

449 gedachten over “Geef onderaan een reactie”

 1. De Boterbloem moet blijven .
  Het is een uniek stukje Amsterdam !
  Belangrijk voor mens en natuur .
  De mensen die met liefde werken op de zorgboerderij zullen dankbaar zijn .

  1. Laat de Boterbloem bestaan. Belangrijk voor mens en dier. Gooi geen zand over de akkers. Ga in gesprek met de Boterbloem. De Boterbloem blijft!

   1. Waarom alles of niets? Ik bedoel dat de boterbloem vraagt minimaal oppervlakte en anders hoeft het niet voor hen. Waarom niet ietsjes verder andere helft lachten/ huren?

  2. Laat De Boterbloem alsjeblieft bestaan. Het kan niet zo zijn dat deze ecologische boerderij, waar met hart en ziel wordt gewerkt aan natuur en het welzijn van de mensen die er werken, wordt platgewalst door de macht van een multinational met euro’s. Zoek hiervoor beter een ander gebied, waaraan niet een zo grote maatschappelijke waarde wordt gehecht. Ik wil niet horen bij een stad waar economisch belang een zodanig hoge prioriteit krijgt, ten koste van het milieu en ten koste van vele rechtschapen, sociale en natuurbewuste burgers!!!

 2. Red De Boterbloem in de Lutkermeerpolder. Gemeente Amsterdam kan nu kiezen. Een unieke zorgboerderij met vruchtbare grond laten bestaan of laten verdwijnen en daar een bedrijventerrein opzetten. Ze hebben al verstandig gedaan door een dubieus amusementspark te weigeren naast de benzinepomp. Nu is het een kleine stap om ook dit plan van de SADC en GEM te torpederen.
  Citaat: ‘SADC, GEM; heel veel kiezers kennen deze bedrijven niet. Het zijn gezichtsloze reuzen die in relatieve anonimiteit proberen Schiphol de GROOTSTE LUCHTHAVEN VAN EUROPA te maken.
  Wat heeft de Amsterdammer hieraan? Alleen maar lawaai en luchtvervuiling. Amsterdam staat nu nog in de top tien van grote steden waar het fijn is om te wonen. We zijn het allemaal wel met elkaar eens dat dit moet zo blijven. Daarom moet Amsterdam de Boterbloem redden. De Boterbloem is al opgenomen in “de Tuinen van West” en maakt ook deel uit van de “Groene Hoofdstructuur”. Laat dit dan ook betekenis hebben. En ook, laat zien wie er de baas is in de stad: de Amsterdammers met hun gekozen vertegenwoordigers of speculerende projectontwikkelaars die niemand vooruit helpen behalve zichzelf.’ Joke Kegel, componist. Met speciaal gecomponeerde protest-composities voor de Boterbloem, indien nodig.

  1. Beste Joke,
   Wat leuk! Speciaal gecomponeerde protest-composities voor de Boterbloem.
   Ik ben erg benieuwd.
   Vriendelijke groet en ook dank voor de goede tekst.
   Trijntje Hoogendam.

   1. De Boterbloemse, biologische akkerlanden
    binnen de Amsterdamse stadsgrenzen : zij zijn een werkelijk historisch monument.
    Zulke bijzondere monumenten moeten blijven!

 3. biologische waardevolle grond (niet in geld uit te drukken) wordt opgeofferd voor Het Grote Geld .Hoezo wil de overheid/gemeente groen denken-verduurzamen ; mooie woorden maar geld blijft drijfveer.

  1. Misschien kan ook de gemeente eens bedenken of berekenen hoeveel schone lucht en duurzaamheid uiteindelijk (zelfs in geld ) waard zijn , voor nu en de toekomst, voor ons welzijn onze gezondheid .
   En dat meegeven aan projectontwikkelaars , die niet de waarde zien van deze prachtige polders voor de stad, Nederland, Europa en verder.

 4. Wat een waanzin in de tijd van steeds meer bezuinigingen in de zorg zo’n belangrijke werkplek bij deze zorgboerderij weghalen en vernietigen. Om nog maar te zwijgen over het belang voor natuur en stadsbewoners voor wie deze plek van levensgroot belang is. Wat een domheid van de gemeente om dit te laten gebeuren😔

 5. Beste gemeenteraad, hoe kan dit nou? Dit laten jullie toch niet gebeuren? Ik begrijp dat SADC niet eens serieus naar het alternatief heeft willen kijken. Dat kunnen jullie toch minstens afdwingen? Wat voor een stad willen we eigenlijk, daar gaan wij toch samen over?

 6. Belachelijk dat er weer groene, vrije ruimte en zo’n bijzonder project als De Boterbloem moet wijken voor het zoveelste bedrijventerrein. Nee, Amsterdam heeft daarvan nog niet genoeg zeker? Amahoela… Het grote geld en de bekrompen ambtenarij kijkt weer eens niet verder dan zijn eigen neus lang is…. ‘The babyboomers had it all, and wasted everything. Now recess is almost over and they won’t get off the swing…’ Kortom, het Oude Denken wil ook hier nog geen plaats maken voor de Nieuwe Tijd. Droevig….

 7. Ik kan me voorstellen dat er heel veel mensen nog niet eens reageren omdat het gewoon te apart is om te denken dat het echt gaat gebeuren. Dat deze biologische akkers straks kapot gemaakt worden voor weer een stukje industrie dat is echt zoiets geks dat ik me kan voorstellen dat er heel veel mensen zijn die niet eens weten wat ze daar over moeten zeggen. Of dat ze denken: dat doe ik later nog wel.
  Ik ben zelf meerdere malen op de boerderij geweest en gelogeerd en ik heb gezien hoe het er daar aan toe gaat en er is zoveel aandacht en liefde en zorg dat naast de verloren biologische akkers ook dat een ontzettend gemis zou zijn. Plekken zoals deze zijn zo belangrijk voor de stad en voor mensen die in de stad wonen. Eigenlijk heb ik het idee dat ik een heel mooi pleidooi moet houden, maar met de angst dat ik misschien helemaal niet iets ga schrijven omdat ik t alleen maar wil als t mooi en perfect overtuigend is, doe ik het nu dus toch maar gewoon zo, spontaan. Staat er in ieder geval een reactie. En die moet er staan, want ook ik zou het echt heel erg vreselijk vinden als deze plannen werkelijk doorgaan en de Boterbloem echt zou ophouden te bestaan.

 8. Het is toch van de zotte dat weer iets goeds voor mens, dier en milieu moet gaan wijken voor het grote geld! Wanneer gaat men het toch eens snappen, vraag ik mij dan af? De Boterbloem moet zijn meerwaarde kunnen blijven voorzetten!!

 9. Ik woon inmiddels niet meer in Amsterdam maar was meer dan 40 jaar een Amsterdamse.
  Daarom spreek ik me uit.
  De stad verwerd en verwordt onder onze neuzen en gepland tot een onbetaalbaar pretpark voor en naar toerisme.
  Woonruimte is er niet meer, of onbetaalbaar voor ‘gewone’ mensen.
  Er staan ontelbaar veel kantoren en bedrijfsruimtes leeg, dus waarom weer een nieuw bedrijventerrein? En nog wel op relatief schone en vruchtbare grond?
  Schiphol cs (KLM voorop) mag eerst investeren in schonere en zuiniger motoren en net als iedereen btw betalen over zijn brandstof.
  En worden geschrapt van de lijst van overheidssubsidies, want daarmee betalen ze deze shit.
  Het is verschrikkelijk en verschrikkelijk hypocriet om niet te zeggen misdadig, dat het stadsbestuur hieraan verdient en (dus) niets onderneemt om de grond te behouden voor schone(re) gewassen en een betere toekomst voor ‘gewone’ mensen.
  Maar waarschijnlijk hebben de gemeenteraadsleden binnenkort een fijn baantje op Schiphol of bij de KLM.

 10. Als men als overheid pretendeert ‘duurzaam’ en ‘maatschappelijk verantwoord’ ondernemen aan te moedigen kan men een boerderij als De Boterbloem niet weg-project-ontwikkelen! Dan is men van alle kanten ongeloofwaardig! Er zijn al meer dan voldoende bedrijven-lokaties in de omgeving van Amsterdam met veel langdurig leegstaande panden waarvan een aantal omgebouwd zijn tot hotels en woningen. De Boterbloem is een bijzondere plek die we in de rafelrand van de stad moeten koesteren maar die ook een inspiratiebron kan zijn voor wenselijk ondernemen op de lange termijn. Als het zand over de akkers gaat zal dit weer een offer zijn op het altaar van de maximale winst op korte termijn.

 11. De boterbloem is een mooie en belangrijke plek voor Amsterdam. Zeker nu er steeds meer aandacht komt voor voedsel uit en om de stad is dit een unieke plek die veel voor de stad kan betekenen. Mooie grond waar jaren aan gewerkt is, het zou zo zonde zijn dit op te geven..

 12. Laat De Boterbloem een voorbeeld worden; het kan echt: de alternatieve plannen uitvoeren en toch een uniek stuk groen bewaren en natuur handhaven.

 13. Heel belangrijk dat dit soort plekken behouden blijven. Voor de voeling van de stadsmens met de natuurlijke oorsprong van eerlijk, biologisch eten. En het behoud van waardevolle, jarenlange met aandacht verzorgde grond.

 14. Stem straks bewust en stem voor het behoud van al het beetje groen dat ons omringt en zo onder druk staat alleen uit hebzucht en economisch gewin. Stem Groen!!! En natuurlijk moet de Boterbloem gered worden!! Dat staat buiten kijf!

 15. Echt belachelijk dat de Boterbloem weg moet. Er zou bij de planning al zorg voor moeten zijn gedragen naar mijn idee. De kinderen van nu zullen blij zijn als de Boterbloem blijft!

 16. Beste gemeente bestuurders,

  Behoud van groen of compensatie van verloren groen bij, weliswaar noodzakelijke, nieuwbouw projecten
  Drukdoende met het beteugelen en spreiden van de toeristen over de stad(sdelen). Ontsluiten van de stad ter westerzijde…
  Hoe simpel kan het zijn?! Duurzaam recreëren voor ons Amsterdammers in combinatie met Eco-toerisme, zonder grote investeringen.
  Start het project “De Groene Loper”
  Potentieel prijswinnend project met bovenregionale ambitie&uitstraling

 17. Onbegrijpelijke beslissing om het alternatieve plan te negeren en dit mooie stukje land te vervangen voor het zoveelste bedrijventerrein. Luister ook eens naar de bewoners en kies niet altijd maar weer voor het geld!

 18. Stadslandbouw! Wat wil Amsterdam nog meer, voor de toekomst, voor onze kinderen? Ze zouden er goede sier mee kunnen maken, het project als voorbeeld laten dienen voor hoe het kan, land- en tuinbouw in de stad, voor educatie, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, voor wie dan ook. Hoezo bedrijventerrein, er staan er volgens mij nog genoeg leeg. Laat de Boterbloem blijven!

 19. Handen af van deze mooie polder!
  En de biologische boerderij waar veel lekkers en vooral gezonde producten verbouwt worden.
  Gemeente Amsterdam wees zuinig op de kleine natuur plekken ook voor onze kinderen,staks bestaat Amsterdam alleen nog maar uit asfalt en beton!

 20. Voorgaande reacties schetsen een mooi en duidelijk beeld van de Boterbloem en haar grote maatschappelijke en ecologische meerwaarde. Daar ben ik het helemaal mee eens.

  Maar nu:
  SADC, GEM; heel veel kiezers kennen deze bedrijven niet. Het zijn gezichtsloze reuzen die in relatieve anonimiteit proberen Schiphol de GROOTSTE LUCHTHAVEN VAN EUROPA te maken.

  Wat heeft de Amsterdammer hieraan? Alleen maar lawaai en luchtvervuiling.
  ( een vliegtuig is nog veel vervuilender dan een scootertje! )

  Amsterdam staat nu nog in de top tien van grote steden waar het fijn is om te wonen. We zijn het allemaal wel met elkaar eens dat dit moet zo blijven.

  Daarom moet Amsterdam de Boterbloem redden.
  De Boterbloem is al opgenomen in “de Tuinen van West”en maakt ook deel uit van de
  “Groene Hoofdstructuur”. Laat dit dan ook betekenis hebben.

  En ook, laat zien wie er de baas is in de stad:
  de Amsterdammers met hun gekozen vertegenwoordigers of speculerende projectontwikkelaars die niemand vooruit helpen behalve zichzelf.

  Beantwoorden

 21. De Boterbloem is zo’ n heerlijke plek aan de rand van Amsterdam, waar je eerlijke lokale groenten vers van het land kunt kopen. Dit soort plekken verdwijnen steeds vaker, terwijl je ze juist moet koesteren. Ik snap het ook niet, enerzijds proberen steden als Amsterdam lokale voedselproduktie te stimuleren. Tuinen van West moest zelfs een gebied worden dat kon uitgroeien tot een “inspirerend, duurzaam, recreatie- (stads) landbouwgebied”. Het is er gewoon al, waarom moet de Boterbloem dan verkassen uit de Tuinen van West en ruimte maken voor nog meer bedrijven, terwijl dit gebied al helemaal wordt gedomineerd door Schiphol, bedrijventerreinen en wegen.

 22. Prachtplek die behouden moet blijven voor de stad!! Ik verzoek de gemeenteraad om samen met De Boterbloem tot een groener resultaat te komen.

 23. Ik sluit me helemaal bij voorgaande schrijvers aan: red de Boterbloem en laat haar voortbestaan. Wij hebben een feest gegeven op de Boterbloem en dat was onvergetelijk. Dus ook als feest- of kleinschalige evenementlocatie is het een prachtige plek!

 24. Wat een sneue vertoning is het als deze mooie plek moet gaan verdwijnen! Deze stad is juist gebaat bij meer van dit soort vriendelijke initiatieven. Amsterdam tel uit je winst. Als het weg is komt het niet meer terug. Het kan gewoon!

 25. Jo Horst-Herder
  De Boterbloem biedt veel hulp aan veel mensen met een bepaalde handicap.. Als laatste boerderij in Amsterdam die nog aandacht aan zorg kan besteden vind ik het heel belangrijk dat de Boterbloem blijf!!!

 26. Laat deze mooie en belangrijke plek voor mens en natuur, niet verdwijnen voor een onbelangrijk en vervuilend bedrijventerrein! Dat zal eeuwig zonde zijn..

 27. Zonde dat de enige biologische tuinderij bij Amsterdam moet verdwijnen! Daarmee gaat meer verloren dan een paar huizen opleveren. Als de stad haar duurzame gezicht wil laten zien, dan zou het behoud van de Boterbloem een goed beginpunt zijn.

 28. Voorgaande reacties schetsen een mooi en duidelijk beeld van de Boterbloem en haar grote maatschappelijke en ecologische meerwaarde. Daar ben ik het helemaal mee eens.

  Maar nu:
  SADC, GEM; heel veel kiezers kennen deze bedrijven niet. Het zijn gezichtsloze reuzen die in relatieve anonimiteit proberen Schiphol de GROOTSTE LUCHTHAVEN VAN EUROPA te maken.

  Wat heeft de Amsterdammer hieraan? Alleen maar lawaai en luchtvervuiling.
  ( een vliegtuig is nog veel vervuilender dan een scootertje! )

  Amsterdam staat nu nog in de top tien van grote steden waar het fijn is om te wonen. We zijn het allemaal wel met elkaar eens dat dit moet zo blijven.

  Daarom moet Amsterdam de Boterbloem redden.
  De Boterbloem is al opgenomen in “de Tuinen van West”en maakt ook deel uit van de
  “Groene Hoofdstructuur”. Laat dit dan ook betekenis hebben.

  En ook, laat zien wie er de baas is in de stad:
  de Amsterdammers met hun gekozen vertegenwoordigers of speculerende projectontwikkelaars die niemand vooruit helpen behalve zichzelf.

 29. Amsterdam verstikt steeds verder. De groene randen worden weggedrukt, ingekrompen, ingepikt voor de bouw van bedrijventerreinen. Waar moeten bewoners straks nog een frisse neus halen? Alleen nog in het overvolle Vondelpark, het Rembrandpark dat langs de A10 ligt (lekker fijnstof happen met je baby in de kinderwagen), het Westerpark wat langzaam volgebouwd wordt? Terwijl de ene na de andere studie het belang van groen voor rust en ontspanning van lichaam en geest aantoont. Ouderen de natuur in moeten om een gezonde oude dag te kunnen hebben, kinderen buiten in de modder moeten spelen om de nodige bacteriën op te pikken voor hun weerstand en de werkende mens ontstresst door te tuinieren… WIJ AMSTERDAMMERS WILLEN MEER GROEN!

 30. De boterbloem is niet alleen een plek voor ecologisch en biologisch telen wat nu dreigt te verdwijnen maar ook is een plek waar mensen ideeen kunnen opdoen om op dezelfde wijze aan de slag te gaan.

 31. Ik vind het onbegrijpelijk dat in deze tijd, waar duurzaamheid en groen hoog in het vaandel staan… Een prachtige biologische boerderij met historische waarde moet wijken voor een bedrijventerrein. Stort dat beton en asfalt ergens anders! Gezonde landbouwgrond waar zoveel liefde en arbeid is ingestopt laat je toch niet zomaar verdwijnen?! Ik word hier erg verdrietig van!!! Redt de Boterbloem!

  1. Redt ajb de boterbloem, een groen pareltje wat nu nog velen van plezier & vermaak voorziet en ons verbindt met alles wat leeft en moet blijven leven in een steeds drukkere stad. Wees wijs nu het nog kan. We hebben de biologische boeren zoo ontzettend hard nodig. Nu zit er nog zo’n goed voorbeeld in de stad waar je van dichtbij kan zien, leren, proeven en ervaren……….ajb. denk goed na en maak de boterbloem levensvatbaar voor de toekomst voor u, voor mij en voor iedereen 🍀🍀🍀🍀. Een groene groet van margot de langen

 32. Hoe is dit mogelijk? Amsterdammers hebben behoeft aan groen, aan verse groenten, aan biodiversiteit. De Boterbloem geeft veel aan de stad, bedrijfsterreinen hebben wij veel te veel van. Deze bijzondere plek voor mensen en dieren moet blijven! Kom naar een protestfietstocht van de Fruittuin van West naar De Boterbloem tijdens Reclaim the Seeds aanstaande zondag om 16u. Meer info: https://reclaimtheseeds.nl/rts-programma-amsterdam.htm#protest

 33. De Boterbloem moet blijven! Het zou een historische fout zijn om deze mooie plek te laten verdwijnen voor weer een suf bedrijventerrein!

 34. Er is steeds minder aandacht voor een prettige leefomgeving, gezondheid en natuurbehoud. Onvoorstelbaar dat aan alles een prijskaartje hangt en dat we dit laten gebeuren.

  1. Het prijskaartje dat hangt aan het verdwijnen van dit soort plekken is vele vele vele malen groter.
   Denk aan welzijn, gezondheid, schone lucht, gezond eten, landschappelijke schoonheid .
   Heeft onze gemeenteraad lef, of laat zij zich leiden door het bedrijfsleven ?

 35. De boterbloem is een prachtig stukje Amsterdam en mag geen plaats maken voor wat overal hetzelfde is. Kies voor een unieke vorm van ontplooiing en dienstverlening, kies voor leven zoals we eigenlijk allemaal willen. De boterbloem moet blijven!

 36. Waarom zou je een prachtige biologische zorgboerderij die geweldig werk doet willen vernietigen voor nog een industrieterrein terwijl er al zo veel leegstaande industrieterreinen liggen in de stad?? Dat is toch van de zotte! Laat De Boterbloem met rust!

 37. We hebben juist meer van dit soort plekken nodig en niet minder. Iedereen raakt vervreemd van hoe het echte leven zou moeten zijn inclusief het verbouwen van je eigen eten. Ontneem de kinderen niet een van de weinige plekken waar kinderen dit nog kunnen ervaren en Ontneem de Amsterdammers en andere mensen uit de omgeving niet die plek waar ze nog biologisch voedsel rechtstreeks uit de grond kunnen kopen! Er is zat plek voor bedrijfsruimten. Sterker nog er zijn genoeg bedrijfsruimten die geen functie hebben. Kies niet economie voor gezondheid en natuur! Zoals zovelen al doen. Want uiteindelijk is dat niet wat ons gelukkig gaat maken….

 38. Iemand moet het voortouw nemen. Gemeente geef het goede voorbeeld. De macht van geld en winst maakt de aarde kapot. Er is maar 1 aarde. We krijgen geen tweede kans.

 39. Voor iedereen die een positie met invloed heeft in deze kwestie, als u een verschil wilt maken en geeft om Leven en Natuur in Amsterdam, grijp dan nu uw kans, neem uw verantwoordelijk en stel een daad!
  Dank u!
  Marjolein Baars

 40. Het is pijnlijk om te zien hoe hele goede en vruchtbare initiatieven die heel veel mensen goed doen, schaamteloos opgeofferd worden voor geld.

 41. De mensen van de Boterbloem verrichten goed werk: ze beheren de grond goed, verschaffen mensen werk die elders niet aan het werk komen. Er zijn genoeg bedrijfsterreinen en veel bedrijfspanden staan leeg. Laten die eerst in gebruik genomen worden. Laat de Boterbloem verder met rust in verband met het goede en unieke werk dat ze doen.

 42. De verantwoordelijke beleidsmedewerkers van de gemeente Amsterdam zouden het schaamrood op hun kaken moeten hebben staan. (bij enig bewustzijn)

  1. Nijmegen is de duurzame hoofdstad van Europa.
   In die richting gaat Amsterdam nooit komen als we zo doorgaan.
   In Amsterdam is de lucht al niet meer te harden door het fijn stof.
   Laten we mensen met goede initiatieven belonen i.p.v. tegen werken.
   Keuzes durven maken voor bijvoorbeeld dit soort prachtige plekken levert zoveel op !

 43. Waarom de Boterbloem ontruimen als er bruikbare alternatieven zijn, en daarmee zoveel mensen duperen? Dat heet onrecht! Dit soort plekken zijn (veel te) schaars. Plekken als de Boterbloem dragen bij tot de kwaliteit van het leven van een grote groep inwoners van Amsterdam en de leefbaarheid van de stad. Wees daar toch eens wat zuiniger op!

 44. Een prachtig stuk grond met een stel prachtige mensen!
  De klassieke strijd tussen groenbehoud en asfaltdrang…
  Laten we hopen dat de expansiedrift getemperd kan worden door met z’n allen achter de Boterbloem te gaan staan!

 45. Volgens mij hebben we al meer dan genoeg lelijke bedrijven terreinen. Gemeente Amsterdam doe je best, denk groen en aan de toekomst, laat de Boterbloem lekker blijven!

 46. Ik kan het niet beter verwoorden en sluit me aan bij:
  De historische, ecologische en intrinsieke waarde van de Boterbloem is veel groter dan wat je ook zou verdienen door het plat te gooien voor Schiphol. Helemaal als je daar de waarde voor de Amsterdamse bevolking bij optelt (educatie voor stadskinderen, gezonde voeding, brengt mensen samen, rust- en herstel plek van het hectische stadsleven etc.). Je kunt overal binnen een paar maanden beton neerzetten, maar een goed verzorgde bodem en natuur kost jaren.
  De Boterbloem moet blijven, dat is gewoon zo klaar als een klontje. Zet dat beton maar ergens anders neer :).

 47. Laten we de Boterbloem, een plek waar goed voor de aarde wordt gezorgd, koesteren en genieten van al het moois wat er voortgebracht wordt.
  We hebben behoefte aan bio bedrijven dichtbij ons leefgebied, waar we kunnen zien waar ons eten vandaan komt .
  Laten we zo wijs zijn om eens vanuit een ander perspectief dan dat van geld en macht naar deze plek te kijken.

 48. Het kan toch niet waar zijn dat het grote geld hier gaat winnen? Amsterdam, waar blijft uw voortschrijdend inzicht. Naast de gloednieuw opgeleverde Tuinen van West is dit oude stuk landbouwgrond de letterlijke voedingsbodem van de stad

 49. De historische, ecologische en intrinsieke waarde van de Boterbloem is veel groter dan wat je ook zou verdienen door het plat te gooien voor Schiphol. Helemaal als je daar de waarde voor de Amsterdamse bevolking bij optelt (educatie voor stadskinderen, gezonde voeding, brengt mensen samen, rust- en herstel plek van het hectische stadsleven etc.). Je kunt overal binnen een paar maanden beton neerzetten, maar een goed verzorgde bodem en natuur kost jaren.
  De Boterbloem moet blijven, dat is gewoon zo klaar als een klontje. Zet dat beton maar ergens anders neer :).

 50. De Boterbloem blijft natuurlijk! Een mooie Amsterdamse biologische boerderij voor velen een unieke plek: idyllische natuur en lekkere groente.

 51. De enige biologische tuinder van Amsterdam ontruimen? Vruchtbare grond bedekken onder lagen zand en beton? Dat zou een historische blunder zijn!

 52. Wij gaan met onze kinderen van 5 jaar regelmatig naar de boerderij om te kijken hoe groenten groeien. Ook eten we dan altijd iets lekkers. De groenten van Nieuw-West als mooie aanvulling op de fruittuinen van Nieuw West…

 53. Laat de Gemeenteraad besluiten,dat de Boterbloem moet blijven.
  Eens waren er plannen om de hele Jordaan af te breken .
  Ook toen kwam de Gemeente tot inkeer.
  Eens waren er plannen om de Magere Brug af te breken.
  Ook toen kwam de Gemeente tot inkeer.
  Nu zijn er plannen om de Boterbloem te verwijderen.Laat ook nu de Gemeente tot inkeer komen.

 54. En wéér wordt gekozen voor stenen ipv groen, voor geld ipv gezondheid, voor het belang van ’n paar rijken ipv de véle mensen die de natuur zo broodnodig hebben. De wereld gaat aan onvoorstelbaar kortzichtige machthebbers ten onder. Hele kantoor’parken’ staan leeg, terwijl Amsterdammers (soms letterlijk) snakken naar meer groen. De Boterbloem moet blijven!

 55. Het ecosysteem (in metaforische zin) van een levende en levendige stad is niet gebaat bij ongecontroleerde uitbreiding met steeds hetzelfde. Een stad ontleent zijn aantrekkelijkheid en zijn vermogen tot innovatie en creativiteit juist aan diversiteit van functies en bevolkingssamenstelling. Net als in veel andere steden staat in Amsterdam die diversiteit onder druk door onbeheerste marktontwikkelingen. Het winkelaanbod wordt eentoniger. Interessante winkels worden uit het centrum weggeduwd. Culturele broedplaatsen verdwijnen. De ongecontroleerde groei van huizenprijzen gaat ten koste van middeninkomens en dus diversiteit van bevolking. Voor kleine ambachtelijke bedrijven wordt het steeds moeilijker de stijgende huren op te brengen. En nu dreigt ook De Boterbloem de dupe te worden van deze functionele verschraling.
  Een unieke instelling als De Boterbloem draagt meer bij aan het stedelijke ecosysteem dan het zoveelste bedrijventerrein. Bedrijventerreinen heb je overal maar een ecologische zorgboerderij komt nooit meer terug.

 56. Red de Lutkemeer polder van weer eens een bedrijventerrein. Op de vruchtbaarste grond moet landbouw blijvend worden uitgeoefend door de Boterbloem en de andere agrarische bedrijven. Het reeds bestaande bedrijventerrein is nog steeds niet gevuld, dus SADC moet een toontje lager zingen en liefst helemaal worden opgedoekt. Een ondemocratisch orgaan als SADC kunnen we missen als kiespijn.

 57. Wat een pijnlijke affaire. Bedenk toch hoe onomkeerbaar dit zou zijn. Hoe nodig is is het behoud ervan in deze steeds meer verhardende, verschralende maatschappij. Onmenselijk letterlijk.

 58. Ik lees daarnet iets over het platwalsen van kleine dorpjes in Myanmar. Ze zijn van de aardbodem verdwenen en de inwoners dreigen nu weg te spoelen door overstromingen in vluchtelingkampen. Nu is het rondom de Boterbloem gelukkig niet zo erg. Maar dit soort dingen doen me er wel aan denken. Wat is dit? Welke mensen vinden dat geld belangrijker is dan natuur? Wie zijn ‘zij’? Wat zijn dat voor mensen? Projectontwikkelaars? Hebben ze geen kinderen?Het wordt hoog tijd dat het merendeel van de mensheid tot inkeer komt. En JA de Boterbloem moet blijven. Het is onderdeel van een wereld waarin liefde, mededogen en onze natuur belangrijker gaan worden dan geld en hebzucht.

 59. Beste gemeenteraad. Geef nu en in de toekomst mensen zoals ik die tijdelijk of permanent in een uitzichtloze situatie zitten de gelegenheid op deze plek hun evenwicht en perspectief te hervinden. Hier, tussen de biologische bloemen, groenten en akkers, onkruid wiedend en omringd door zoemende honingbijen, heb ik nieuwe kracht gevonden om door te gaan na een hele moeilijke periode in mijn leven. Aan de rand van de stad, op fietsafstand. Ik werk weer en geef advies aan anderen, als ervaringsdeskundige. Ik hoop dat u in uw wijsheid beseft dat deze plekken schaars zijn en van levensbelang. Een stad zonder groene randen veranderd in een uitzichtloze steenwoestijn….

 60. Waar dit soort unieke, gezonde, mooie, groene plekken er slechts mondjesmaat zijn, zien de inwoners van Amsterdam meer dan voldoende bedrijventerreinen. Koester wat er nog is en erken dat het goud goed is voor een leefbaar Amsterdam.

 61. Beste gemeente Amsterdam,
  kunnen de ambtenaren die gaan over de beleidslijnen zorg, groen, voedselvoorziening, duurzaamheid, educatie, sociale cohesie opstaan en het opnemen tegen de ambtenaren die gaan over bedrijfsterreinen en kabelverkoop?! De Boterbloem heeft enorm veel waarde voor de stad, veel meer waarde dan in pegels is uit te drukken.
  Alsjeblieft, behoud De Boterbloem, behoud wat zachtheid en menslievendheid in Amsterdam.

 62. Geef je stem op 21 maart aan een partij die een einde maakt aan al die nutteloze bedrijventerreinen die half leeg staan en de natuur kapot maken . Niet alleen boos worden op sociaal media, maar je stem laten horen dat je voor verandering bent en het goede wilt behouden.
  En JA de Boterbloem moet blijven!!!

 63. Volgens het bestemmingsplan moet 300 meter verderop in de polder stadslandbouw komen… Typisch geval cityplanning: vruchtbare akkers onder zand zetten en met kunstmest en pesticiden volgespoten maisland tot stadslandbouw bestemmen. Nog los van de idiotie om meer bedrijventerreinen in dit historische gebief is dit je reinste geld en energieverspilling

 64. De Boterbloem mag niet weg! Zó’n mooi stukje natuur in de randstad mag gewoon niet verdwijnen. Zéker niet omwille van het bouwen van nieuwe onzinnige kantoorruimte. Ga lekker flexwerken allemaal! Bij de Boterbloem op een terrasje met een kop koffie, bijvoorbeeld.

 65. Deze plekken moeten we koesteren. Niet alleen het grote geld is belangrijk. Er zijn voldoende alternatieven.
  Laat de Boterbloem blijven. Leuke mensen die andere mensen helpen en daarbij de natuur in oog houden.
  Lijkt me een waardevolle zaak in deze tijd.
  Andre.

 66. Duurzaamheid en groen… Het zijn termen waar je in deze tijd hoog mee kunt scoren. En terecht, want er moeten dingen veranderen. En gelukkig zijn er overal potjes om verschillende groene en duurzame initiatieven te steunen.
  Maar hoe kan het dan.. dat de pioniers op dit gebied… Mensen die al jarenlang hun uiterste best doen om op een duurzame manier prachtige gewassen te telen en met veel liefde hun vruchtbare grond proberen te onderhoudenen en te ontwikkelen… Moeten wijken voor asfalt en beton. Ik snap hier helemaal niks van… Goed voorbeeld doet volgen zou je zeggen! Ik wordt hier erg verdrietig van! De Boterbloem moet blijven!

 67. Van de lezing van Jan Terlouw is me een belangrijke tip bijgebleven: zet bij elke vergadering waar beslissingen worden genomen een lege stoel extra aan tafel. Deze stoel symboliseert de toekomst. Deze stoel herinnert je er aan dat het belangrijk is om ook rekening te houden met de lange termijn gevolgen van je beslissingen.
  Alleen als je rekening houdt met de gevolgen van je plannen in de toekomst kan je een leefbare wereld achterlaten voor de volgende generaties.
  Dat is hier duidelijk niet gebeurd.

 68. Zo veel goede herinneringen, zo veel ruimte voor initiatieven die er echt toe doen, zo veel geleerd over duurzaamheid en natuur, voor zo veel mensen.
  Wat een gemiste kans als we dit laten verdwijnen. Zeker ook voor de generaties die nog komen. Waar moeten die dit allemaal gaan halen?

 69. Waar is het historisch besef gebleven? Gaat het nu echt alleen om financiele belangen? Er zal vast meer achter zitten. Wat ik er tot nu toe over gehoord en gelezen heb voorspelt niet veel goeds over de Amsterdamse visie en politiek. Doodzonde. Goede biologische grond verdwijnt. Deze grond is goud waard. En dan heb ik het niet over enkel de euro’s.

  Er ligt een goed alternatief plan. Kijk hier naar en geef het een kans. Vecht voor het bestaan van goede biologische grond en een fijne plek waar mensen graag komen.

 70. Wonderlijk dat in een tijd waarin ook internationaal steeds meer aandacht komt voor duurzame stadslandbouw een project als dit de das wordt omgedaan, vreemder nog dat een gemeente zo’n ontwikkelaar daarin steunt. Jammer dat de werkelijke waarde van de bodem zo over het hoofd wordt gezien.

 71. De Boterbloem is een uniek bedrijf, waar kwetsbare mensen een thuis en werk hebben, waar vruchtbare akkers biologisch geteelde groente voortbrengen, waar veel Amsterdammers een moment van rust vinden en waar zeer zeker niet een zoveelste bedrijventerrein mag komen.
  Het is toch een gotspe dat de gemeente Amsterdam, die jarenlang heeft toegestaan dat er met de grond in de Lutkemeerpolder gespeculeerd werd, nu weer buigt voor het grote geld? En dat terwijl diezelfde gemeente de mond vol heeft over het belang van kleinschalige bedrijven, groen in en om de stad en zorg voor kwetsbaren in de samenleving. Of zou de gemeente gevallen zijn voor de volgende passage uit de tekst (over de bebouwing van de Lutkemeerpolder) van SADC op haar site:
  “Om de huidige functies met landbouw, natuur en ecologie goed in te passen ontwikkelt GEM Lutkemeer dit gebied toekomstbestendig en duurzaam, volgens de nieuwste circulaire principes. Kort gezegd komt dit erop neer dat er waarde wordt toegevoegd aan de leefomgeving. Denk hierbij aan hergebruik van materialen, opwekken van duurzame energie in het gebied en ecologisch beheer” (sic).
  Het alternatieve plan, om de Boterbloem te behouden en de akkers deel te laten uitmaken van een aaneengesloten ecologisch gebied, verdient het om serieus genomen te worden. Dat plan lijkt mij, kort gezegd, neerkomen op een vele malen grotere garantie dat er waarde wordt toegevoegd aan de leefomgeving.

 72. Het lijkt mij dat de Boterbloem duidelijk keer op keer heeft bewezen dat ze bestaansrecht hebben. Een onmisbaar biologische zorgboerderij die een veilige haven is voor velen. Meer industrieterreinen hebben we echt niet nodig rond Amsterdam. Genoeg is genoeg, de Boterbloem moet blijven.

 73. Gemeente,

  Koester, behoud alstublieft De Boterbloem, een BEDRIJF, een aan de grond verankerd biologisch akkerbouwbedrijf, een broodnodig, uniek pareltje aan rust en landelijkheid in de stedelijke omgeving van Amsterdam.
  De Boterbloem heeft voor de stadse samenleving een belangrijke educatieve, zorgende, verbindende en zinvolle functie. Met de nieuw ontwikkelde parkplannen zal dit van nog groter belang zijn o.a. voor het naburige bedrijventerrein.
  Waar in Amsterdam vind je zo’n voor iedereen toegankelijke plek?

  Ik realiseer me dat er grote belangen spelen bij het ontwikkelen van een bedrijventerrein en dat ontwikkelaars zich graag aan hun planning houden. Wat ik echter niet begrijp is dat keer op keer een planning tegen elke prijs doorgang moet vinden. Zeker nu is gebleken dat bij de planning van Lutkemeer I een misrekening is gemaakt wat betreft de verwachte invulling van het terrein met als gevolg jarenlang braakliggend land en leegstand. Van iedere burger wordt verlangd zich flexibel op te stellen. Het zou de gemeente en de projectontwikkelaar sieren dit ook te doen.
  Ook begrijp ik niet dat het akkerland, biologisch dynamisch gecertificeerde kleigrond, per se bebouwd moet worden en dat de boerderij dan andere grond krijgt toegewezen. Grond die voor een boerenbedrijf waardeloze grond is, waarvan het jaren kost om dit gecertificeerd te krijgen en goede gewassen te kweken.
  Gemeente, draai het om: vestig de bedrijven op dat andere stuk grond, vernietig geen vruchtbaar akkerland. Laat de Boterbloem bloeien waar ze al 101 jaar bloeit!
  Hiermee kunt u vele Amsterdammers nu en in de toekomst bijzondere, gelukkige momenten bezorgen.

 74. Het zou zo eeuwig zonde zijn als de Boterbloem weg moet.

  Only when the last tree has died and the last river been poisoned and the last fish been caught will we realise we cannot eat money.

  Anonymous

 75. Dit is waanzin. In deze tijden zouden we toch beter moeten weten. De gemeente laat zich weer van haar slechtste kant zien. Heel heel treurig.

 76. Bedrijventerreinen zijn er al genoeg, er is maar 1 Boterbloem! Laat svp ook
  een stukje authenticiteit bestaan, eens verwoest, krijg je het niet meer terug.

 77. Amsterdam laat de Boterbloem toch in ere. Het is zo’n fantastische plek in de Lutkemeerpolder waar ik dagelijks door heen wandel om tot rust te komen ! Poten af van De Boterbloem😡!

 78. Nodeloos vernietigen van historische, biologische landbouwgrond! Ik dacht dat Amsterdam een Voedselvisie had. Grenzen aan de groei van graaiend geld! Stop de Schiphol-lobby en de arrogantie van project-ontwikkelaars. Maak Amsterdam groen en gun de kwetsbaren die zorg behoeven hun vertrouwde plek. Kwaliteit gaat voor. Geen bedrijventerrein koste wat kost: er zijn betere alternatieven.

 79. Voor de Boterbloem geldt ’t zelfde als voor Ruigoord: behoud het graag. Een unieke plek. Voor andere bedrijven, is naast de akkers van de Boterbloem ruimte genoeg, lijkt me.

 80. Vroeger was het westelijke tuinsteden nu wordt alles boven op elkaar gebouwd de burger heeft behoefte aan groen en natuurlijk, de gemeente Amsterdam aan geld. Het gezegde is een boer en zijn zog hebben nooit genog, de betalende burger wel respect voor de beheerders van de boterbloem het ziet er keurig uit. Ik zie regelmatig ook scootmobiels daar naar toe rijden kennelijk voldoet de boterbloem voor iedere burger.

 81. Waar is Amsterdam toch mee bezig. Al die leegstaande gebouwen en dan weer verder bouwen. Het draait allemaal weer om geld. De Boterbloem moet blijven bestaan. Beter voor mens en natuur!

 82. Jammer als er weer een authentiek, recreatief stukje Amsterdam verloren gaat. Met welk doel, dames en heren politici? En kan dat nou echt niet anders? Is er echt creatief en inventief nagedacht over alternatieven?

 83. Dit is de enige ecologische boerderij aan de rand van Amsterdam, die ik vanuit het centrum Amsterdam (buurt rond Weteringcircuit) met de tram kan bereiken. Ze moet blijven, als we voor verse biologische groenten gaan. En vergeet niet de bloemen die we er vers zelf kunnen plukken. Ik geniet er altijd van in huis.

 84. Al eerder werd het voortbestaan van De Boterbloem bedreigd. Toen tekenden ruim 13.000 mensen in Nieuw West tegen de voornemens van het Stadsdeel om alles vol te bouwen met betonblokken in de hoop dat dat werkgelegenheid zou opleveren. Dat waren en zijn 13.000 stemmen. 13.000 stemmen van mensen die verder kijken dan een zittingstermijn tot de volgende verkiezingen, van mensen die nadenken over wat ze hun kinderen willen nalaten, van mensen die vinden dat Amsterdam toebehoort aan de Amsterdammers en niet aan het grootkapitaal, van mensen die houden van de stad omdat de stad voor hen zorgt (soms zelfs op een zorgboerderij), van mensen die een visie hebben over hoe de stad er over 20 of 30 of 40 jaar uit moet zien, van mensen die genoeg hebben van de al dan niet strafbare speculaties met gronden die feitelijk ons allen toebehoren en, niet in de laatste plaats, van mensen met een hart.

  Een deel van de Lutkemeer-polder is al opgeofferd. Dat was de zogeheten ‘Eerste Fase’. Nu staan er halflege bedrijfsverzamelgebouwen waarvan men eigenlijk al kan voorspellen dat die over een jaar of twintig plaats moeten maken voor iets anders. Op de ontsluitingswegen de resten van McDonalds-afhaalmaaltijden, lege capsules die echt niet voor slagroom gebruikt zijn en incidenteel vrachtwagens uit de Baltische staten, waarvan de chauffeurs zo uitgebuit worden dat ze zich geen bewaakte plek kunnen veroorloven. Die ‘Eerste Fase’ zou en moest vol zijn voordat er verder ontwikkeld mocht worden en op basis van een Burgerinitiatief moest het Stadsdeel (dat toen nog iets van zeggenschap had en niet gedegradeerd was tot een positie die te vergelijken is met die van het Koningshuis: lintjes doorknippen, al dan niet inspirerende toespraken houden en juichen bij Olympische successen) toezeggen dat er pas verder ontwikkeld mocht worden nadat de ‘Eerste Fase’ vol zou zijn.

  Ga eens kijken naar het succes van het vooruitgangsdenken van het toenmalige Stadsdeel. Soortgelijke bedrijventerreinen lijden een net zo zielloos en kwijnend bestaan aan de rand van bij wijze van spreke Budel, Papendrecht, Gulpen, Cadzand en uiteraard Almelo (Het licht springt op rood, het licht springt op groen, in Almelo in altijd wat te doen. Met dank aan Herman Finkers). Politieke missers uit het verleden werpen nog steeds een slagschaduw over de toekomst van onze stad. Amsterdam heeft zich financieel in een wespennest gestoken en het is moeilijk om met de jeuk van de wespensteken om te gaan, maar het zou van moed en visie getuigen om nu te breken met een financieel-economisch beleid dat voornamelijk gebaseerd is op het ontwikkelen van grond. Dat is eerst en vooral achterhaald en bovendien onverkoopbaar aan de kiezers van nu en al helemaal aan de kiezers van de toekomst.

  De Boterbloem is een oase in de stedelijke woestijn. Soms werden oases in de Sahara bewust vergiftigd in de strijd om macht en invloed. Dode dieren en mensen werden in de bronnen gegooid om ze voor lange tijd te vergiftigen. Uiteindelijk verloor iedereen.

  Rob

  1. Hier sluit ik mij helemaal bij aan. Kijk naar het grotere geheel en je ziet direct dat hier veel meer aan de knikker is. Laat de Boterbloem blijven!!!!

 85. Ik heb altijd met veel plezier gewandeld in de Lutkemeerpolder.
  Een uniek stukje natuur aan de rand van Amsterdam.
  Net zoals de Boterbloem: een unieke zorgboerderij aan de rand van Amsterdam.
  Laat dit unieke stukje natuur en de Boterbloem in ere.
  Ik mis het nog iedere dag nu ik niet meer in de buurt woon!
  Amsterdam zal het ook gaan missen als het, in mijn opinie, onnodig opgaat in een saai betonnen bedrijventerrein.
  Bezint eer ge begint!!

 86. Wanneer politici en zakenmensen zullen begrijpen dat cement kan mensen niet eten…
  Agroecology is an indispensable instrument to make possible the sustainable degrowth that earth and humanity needs to not collapse.
  Amsterdam heeft projecten zoals Boterbloem Boerderij en het plan Akker nodig.
  Paco, een spanjaard in Amsterdam.

  1. laat de boterbloem blijven, een unieke plek in amsterdam. Bedrijventerreinen zijn er al genoeg en worden ook niet allemaal optimaal gebruikt. Kijk eens naar herstructurering in de stad voor er weer een stukje mooi landschap van de kant veegt wat niet meer hersteld kan worden. De boterbloem moet blijven!

 87. Alsjeblieft laat de Boterbloem blijven. Waarom moet alles volgebouwd worden? Het is een geweldig mooie plek. Met biologische groenten. En mooie uitzichten. Een rustpunt. Die ik als bewoner ook nodig heb. Er verdwijnt steeds meer groen. Maar hoeveel economische groei is genoeg?

  WordPress.com / Gravatar.com

 88. Waarom moet zo’n mooi landbouwgebied plaats maken voor zaken waarvan we genoeg (leegstand) hebben in Amsterdam. Jammer en kortzichtig…..

  1. Rosmarie,
   Net buiten Amsterdam een biologische boerderij waar je onbekommerd door de tuin kan lopen. Buiten zitten met een kopje koffie, een glaasje en een lekker hapje met uitzicht op het land .Kippen lopen rond, een tractor op het erf. Een groene, eenvoudige, heerlijk plek om naar toe te kunnen, even weg te zijn uit de hectiek van Amsterdam. En niet te vergeten een fijne en goede plek voor mensen om te werken, mensen die wat extra zorg nodig hebben. Red de zorgboerdij de Boterbloem!! Grijze gebouwen zijn er genoeg. De Boterbloem mag niet verdwijnen. Wat weg is is weg, komt niet meer terug.

 89. Een unieke plek in Amsterdam waar je nog even terug in de tijd gaat.
  Er is al zo veel verloren, dit kleine paradijsje in Amsterdam moet toch gewoon bewaard blijven voor alle Amsterdammers ?!
  Nog meer beton of een unieke plek waar je met je kinderen nog even terug in de tijd groenten kan kopen.

 90. gemeente: bezin eer je begint.
  Het zou in alleen al ecologisch opzicht onherstelbaar zijn, nog los van de mooie taak die ze hebben voor de maatschappij als zorgboederij

 91. Alles van waarde is weerloos; het is pijnlijk dat het bedrijfsleven het land letterlijk en figuurlijk overneemt.
  Wat blijft er nog over van alles wat mooi en goed was.
  Doe wat nu het nog kan. Red de Boterbloem!

 92. De Boterbloem is uniek in zijn soort! Zeker in Amsterdam. Een biologische boerderij waar je prachtige biologische producten kan kopen. En ook zorgboerderij, waar mensen die het nodig hebben tot rust kunnen komen. Waarom zouden jullie deze mensen van hun rustpunt willen beroven? Juist voor de mensen die het zo nodig hebben? Er is plaats genoeg voor een mooi en uniek concept als de Boterbloem!

 93. Er zijn al genoeg bedrijven terreinen. Het alternatieve plan om samen te bestaan is een super idee. Waarom kan men daar niet in meegaan. De boterbloem is zo uniek. En goede leerschool voor kinderen. We moeten de boterbloem houden voor onze toekomstige medemens

 94. De kans voor amsterdam om nu eens te laten zien dat je kiest voor de toekomst, voor de mensen die hier over 50 jaar wonen, voor groen dat anders voor altijd verloren is. En nu eens niet voor die ongebreidelde groei en winst die er gemaakt moét worden. Amsterdam, laat zien dat je een ❤ hebt!

 95. De kans voor amsterdam om nu eens te laten zien dat je kiest voor de toekomst, voor de mensen die hier over 50 jaar wonen, voor groen dat anders voor altijd verloren is. En nu eens niet voor die ongebreidelde groei en winst die er gemaakt niet worden. Amsterdam, laat zien dat je een ❤ hebt!

 96. Groene plaatse dienen de stad. Het vernietegen van vruchtbare grond is echt verbijsterend.

  Behoudt deze plaats die mensen voedzaam dient!!

  Laat de boterbloem blijven bestaan.

 97. Jaaaaaaa! Dit is jullie kans om verschil te maken, ergens voor te gaan staan en die prachtige woorden die jullie dagelijks bezigen om te zetten in een statement dat duidelijk maakt dat Amsterdam nog steeds inspirerend is… Ohhhhh wat heerlijk als deze plek behouden blijft x

 98. Mag er nog alsjeblieft nog iets als de Boterbloem, enig in haar soort, blijven bestaan en niet ten prooi valt aan de ongebreidelde uitbreidingsdrang van bedrijventerreinen aan de randen van de stad.

  1. Het zou doodzonde zijn om zo iets unieks als de Boterbloem te vernietigen, dat mag dus ook niet gebeuren!! Ik herken overigens deze ellende wel. Aan de Buitensingel, behorend tot de gemeente Ouder Amstel maar het grondbezit is van de gemeente Amsterdam, liggen vier volkstuinverenigingen met samen honderden huisjes. Ook daar een oase van rust en toevluchtsoord voor vele dieren. Of wij allemaal maar even op willen krassen want er moet gebouwd worden….
   Stop al deze destructieve Plannen!

   1. Tja Jeroen daar is het dilemma dat er nog tienduizenden huizen in Amsterdam gebouwd zouden ‘moeten’ worden omdat ‘iedereen’ graag een huurhuis in de Randstad wil, terwijl in het noorden des lands en in Zeeuws-Vlaanderen in vele dorpen de voorzieningen verdwijnen omdat de dorpen half leeglopen. Stimuleer dan dat niet-plaatsgebonden mensen naar de rust en ruimte daar verhuizen zou je denken. Maar goed dat is hier off-topic.

 99. Het draait altijd om meer meer meer, van wat? Geld! Terwijl we nu toch allemaal weten dat o.a. kwaliteit, leefbaarheid, saamhorigheid, leven zonder gif veel belangrijker is. Waarom altijd maar meer groei en meer winst? Voor wie? Het wordt tijd dat de politiek eens een visie ontwikkelt waar we naar toe willen. Naar de klote of naar een beter gezond leven voor elkaar!!
  Het is zo belangrijk dat de Boterbloem blijft bestaan! Zij voegen iets toe aan het leven met elkaar terwijl een bedrijventerrein in de buurt van Amsterdam echt onnodig is en ws alleen de projectontwikkelaars rijk maakt.
  Ga voor het leven!! behoudt de Boterbloem!!

 100. Eenzijdige bedrijventerreinen zijn er al teveel in Amsterdam. De Boterbloem is een prachtige plek en dáár zouden we er meer van moeten hebben. Het wordt tijd dat Amsterdam terugkeert op haar schreden.

 101. De boterbloem is een bijzondere plek waar je nog zeer lokaal biologische producten kan halen. Daarbij worden deze geoogst door mensen die anders moeilijk aan werk kunnen komen. Moet dit verloren gaan voor bedrijven die zich net zo goed op een steenworp afstand kunnen vestigen? Ik dacht het niet.

 102. Er staan nog zoveel bedrijfspanden leeg, legio kavels waar de ontwikkelaars al jaren met grote borden smeken om kopers of huurders – laat dit stukje polder met boerderij toch met rust en investeer ons belastinggeld nu eens in het behoud van dit maatschappelijk en sociaal belangrijke gebied .

 103. Een bijzondere plek waar mensen met toewijding werken LEVEN en recreëren . Sommige dingen moet je niet wíllen veranderen omdat de verandering gewoon slechter is en je het oude nooit meer terug krijgt.

 104. Moet dit nu echt zo ?
  De Boterbloem vervult een onmisbare sociaal culturele functie waar Amsterdam trots op zou moeten zijn….
  Onbegrijpelijk dat de belangen van het groot kapitaal opnieuw zwaarder wegen…

  Hilda Fernhout
  Import Amsterdamse sinds 1965

  import

 105. Jammer dat de gemeente amsterdam niet kijkt naar de belangen van diezelfde gemeente! Bedrijventerreinen zijn er genoeg en hebben geen enkele sociale binding. Een boerderij als dit zorgt voor beweging en verbinding onder de mensen. Alleen al daarom zou het moeten blijven. Daarnaast is de grond waarop ze verbouwen een investering van jaren en niet eenvoudig te vervangen.
  Gemeente kies nu eens niet voor korte termijn maar voor duurzaam!

 106. Waarom moeten de kleintjes altijd wijken voor de groten met meer macht? De steeds maar drukker wordende stad heeft de boterbloem nodig!. Ee komen steeds meer mensen met psychische problemen danwel worden de zwakkere in onze maatschappij ondergesneeuwd… de Boterbloem biedt deze mensen onderdak en bovendien brengt het genoeg op om zichzelf te kunnen bedruipen! Geen bedrijventerrein op die plek!

 107. Lijkt me duidelijk: zoiets moois in en bij de stad Amsterdam en werk voor mensen die het toch al moeilijk hebben op de arbeidsmarkt? Plan aanpassen en laten staan

 108. Het verdwijnen van de Boterbloem betekent letterlijk en figuurlijk een verschraling van een uniek stukje Amsterdam. Dat moet niemand willen!

 109. Gemeente en gemeenteraad van Amsterdam: laat zien dat je buiten de vanzelfsprekende kaders van projectontwikkeling kunt denken en laat hier nu eens zien wat we in de laatste eeuw doen/hebben gedaan met groen. Ik lees van alles over duurzaamheid en kringloopgedachtes, bijvoorbeeld op https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/volg-beleid/duurzaamheid-energie/circulaire-economie/. We weten het: de economie is onze grootste drijfveer. Maar de basis van ons leven is de aarde: die voedt ons en maakt ons tot wat we zijn. LAAT DIT DILEMMA ZIEN EN GEEF DE BOTERBLOEM EEN KANS OM TE LATEN ZIEN HOE JE WERKELIJK DUURZAAM ONDERNEEMT OP DIT BEDRIJVENTERREIN! ZE ZIJN HET NAMELIJK AL!

 110. De Boterbloem is een unieke plek waar al die overwerkte en vermoeide Amsterdammers tot rust kunnen komen. Je heerlijke en eerlijke biologische groente kunt kopen maar ook zelf op gezette tijden van het land kunt halen. Een unieke belevenis voor jong en oud, zeker voor stadskinderen die vaak geen idee hebben waar hun eten echt vandaan komt. En dat gaan we dus vernielen voor opgespoten grond waar eens, over tig aantal jaren, grijze blokkendozen komen. Amsterdam ga je schamen.

 111. Waarom verrassen we onszelf niet en kiezen we voor de verandering niet voor geld maar voor wat kwetsbaar is en mooi. Alle argumenten kunnen we uittekenen. Durf toch eens anders te denken en vooral anders dan voor de hand ligt te handelen.

 112. “Pas als de laatste boom gekapt is, de laatste rivier vervuild en de laatste vis gevangen is zal de mens erachter komen dat je geld niet eten kan.”
  Gemeenteraad, politici, door wie zijn jullie verkozen en voor welk doel? Door wie willen jullie herkozen worden, door Amsterdammers, die overtuigd zijn van een goede op duurzaamheid grondende politiek voor de bewoners van Amsterdam, alle bewoners, omdat je erin slaagt, zo’n belangrijk stukje Amsterdam te redden door het uitwerken van een alternatief plan? Laat zien dat je werkelijk de verantwoordelijkheid neemt voor een leefbare toekomst van deze stad. Laat de projectontwikkelaar een beetje opschuiven omdat de biologische boerderij wel uitmaakt als voedselvoorziener, als recreatieplek, als werkplaats voor mensen en als stukje natuur.

 113. Het soort plekken als de Boterbloem, maakt Amsterdam speciaal en een plek waar je wilt wonen en zijn. Dit soort plekken neemt in rap tempo af, laten we alsjeblieft deze nog behouden en Amsterdam een stad van haar bewoners laten zijn.

 114. Mocht het zover komen, dan kunnen we natuurlijk met z’n allen die vrachtwagens met zand tegenhouden. Ondertussen kun je op al die verkiezingsbijeenkomsten de partijen vragen of ze echt willen dat zo’n mooie oude boerderij verdwijnt voor nog wat meer zinloze bedrijven…

 115. De gemeente die SAMEN met een project-ontwikkelaar een bedrijf heeft? Volgens mij is dat het toppunt van belangen-verstrengeling! Het wordt tijd dat de gemeente laat zien aan wiens kant zij staat, de kant van de mensen of die van het “grote” geld.

 116. Wat is er mooier dan een biologische zorgboerderij in Amsterdam? Je zou denken dat de gemeente Amsterdam, die voor 25% aandeelhouder is van SADC, niet kiest voor het doorzetten van de frauderende koers van Ton Hooijmaijers. Laat Amsterdam een stad zijn waar niet enkel het grote geld de stad (lelijk) vormgeeft. Amsterdam heeft ook mooie plekken voor mens en natuur nodig.

 117. Heel vreemd hoe Amsterdam met zo’n prachtige en waardevolle polder om gaat. Bovendien is het nu absoluut niet nodig. SADC heeft nog 200 hectare bedrijfskavels in de omgeving van Amsterdam in de aanbieding. Er staat dus nog heel veel leeg. Waarom dan 4 hectare ontwikkelen op uitgerekend de kostbare akkers van De Boterbloem? Is op dit moment absoluut niet nodig. Amsterdam moet nu heel snel als 25 procent aandeelhouder ingrijpen!

 118. Bedrijventerreinen zijn er genoeg en staan leeg, zo ook vlak rondom de Boterbloem.
  Een biologische zorgboerderij als de Boterbloem is uniek in Amsterdam en mag gewoonweg NIET VERDWIJNEN!
  Laat de politiek nou toch eens een keer naar de bevolking en bewoners luisteren!
  Volgens experts komt er weer een economische financiële crisis aan, conclusie: BEDRIJVENTERREIN ZAL LEEG BLIJVEN STAAN. En dan zitten we hier met een foeilelijk bedrijventerrein terwijl we een fantastische boerderij hebben die de arme Amsterdamse bevolking dan zou kunnen voeden.

 119. Wat ia belangrijker voor Gemeente Amsterdan? Beton of groente?? Open deur lijkt me!
  Daarbij is het een zorgboerderij, mensen die daar werken kunnen verwacht ik niet goed tegen veranderingen, laat staat zulke abrupte. En waar kunnen deze mensen heen?? Over tig jaar gaan werken in één van die betonnen dozen ipv in de gezonde buitenlucht?? Lijkt me geen goede zaak….

 120. Margreeth verwoordt het helder in de reactie hieronder. Als we toch eens het welzijn van de Amsterdammer en haar omgeving voorop zouden zetten ipv zogenaamde welvaart…. Waar ik voor kies? Welzijn, met zoveel mogelijk groen en het allerliefst vormgegeven op de manier zoals De Boterbloem dat doet.

 121. Je zou toch denken dat het zo klaar als een klontje is: waar heeft Amsterdam meer behoefte aan, een biologische boerderij met plek voor opgebrande Amsterdammers is, of bedrijventerrein waar Amsterdammers opgebrand raken? Een plek die zuurstof, rust en ruimte geeft aan de stad, of een plek die dat alles juist verbruikt?

 122. Kleinschalig biologisch boeren, zorgboerderijen waar allerlei mensen baat bij hebben die elders wellicht tussen wal en schip vallen, meer ‘groen in en om de stad’ (GIOS) zodat inwoners niet naar een andere gemeente hoeven om in het groen te kunnen recreëren, zijn allemaal zaken die overheden al vele jaren in brede kring promoten en bevorderen.

  En dan zou dit idyllische plekje dat dit allemaal in zich heeft en hier al 100 jaar in deze opzichten een voorbeeldfunctie vervult, per se moeten verdwijnen omdat de ruimtenood van kantoren zo groot zou zijn? In de regio is nog veel leegstand, maar ook elders in de Lutkemeerpolder is toch genoeg plek om voor de komende vele jaren in de kantoorbehoefte te voorzien?

  Waar bovendien De Boterbloem straks een kwalitatieve meerwaarde kan bieden voor het bedrijventerrein in brede zin, en voor de werknemers die hier in hun pauze kunnen ontspannen. De Boterbloem kan ook niet zomaar naar elders worden ‘overgepoot’ omdat het vele jaren duurt voor grond weer biologisch kan worden gecertificeerd, áls deze er überhaupt al geschikt voor is.

  Gemeenteraad en SADC bezin u s.v.p. nog één keer of het nu écht per se nodig is om deze unieke in Amsterdam schaarse groene plek voorgoed op te offeren voor de zoveelste grootstedelijke blokkendoos, die als enige baat wat centjes zal opleveren, maar waarmee je tegelijkertijd een in Amsterdam unieke zorg-, biologische en ‘groen in en om de stad’-locatie voorgoed de nek omdraait en het Amsterdamse areaal in deze opzichten hiermee vermindert, terwijl ook aan al déze aspecten in Amsterdam juist zoveel behoefte is!

 123. De enige kleigrond van Amsterdam, 20 jaar biologisch verzorgd. Vruchtbare aarde… Ken de werkelijke waarde van uw omgeving. Hier zand op storten om grijze blokkendozen te bouwen is alleen een zoveelste manier om geld te verdienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: